Hoe vertel je het de kinderen?
Een scheiding is een pijnlijke gebeurtenis, zowel voor de ouders als voor de kinderen. Vooral in de periode nadat ouders hebben uitgesproken te gaan scheiden ontstaan er veel gevoelens van onzekerheid en onveiligheid bij kinderen. Hun huidige gezinsleven houdt immers op te bestaan. Ze raken hun oude leven kwijt en weten nog niet precies hoe hun nieuwe leven eruit zal gaan zien. Het gevolg is dat kinderen in deze periode met veel vragen zitten en het moeilijk hebben met de scheiding.
Kinderen voelen vaak van alles als hun ouders gaan scheiden en kunnen dit niet direct een plekje geven. Kinderen hebben een groot loyaliteitsgevoel naar beide ouders en willen hun ouders geen verdriet doen. Het is dan ook belangrijk je kind(eren) te helpen hun angsten en onzekerheden een plaats te geven, zodat ook zij de ruimte krijgen om hun verdriet te verwerken. Blijf met je kinderen in gesprek en wacht niet af totdat je kind(eren) zelf over de scheiding beginnen. Een scheiding is voor ouders doorgaans een hele zware en moeilijke periode. Het is begrijpelijk, dat het voor ouders soms lastig is de kinderen goed te begeleiden. Toch is het nodig je in de kinderen te blijven verplaatsen.
Een aandachtspunt is dat kinderen vaak de schuld van een scheiding bij zichzelf zoeken. Maak de kinderen duidelijk dat dit niet zo is. En dat de keuze om te scheiden niets met hen te maken heeft. Geef de kinderen daarnaast de ruimte om hun verhaal te doen, vragen te stellen en hun gevoelens te uiten. Neem hier ook na het eerste gesprek de tijd voor.
De volgende tien tips kunnen je wellicht helpen tijdens of na uw scheiding.
1. Vertel samen aan uw kinderen dat jullie gaan scheiden.
2. Zorg tijdens overdracht momenten voor een prettige en neutrale sfeer.
3. Zorg dat de scheiding zo weinig mogelijk veranderingen veroorzaakt voor uw kinderen. Denk aan school, woning en dagelijkse routines
4. Ben bereid je eigen gevoelens aan de kant te zetten als dit goed is voor de kinderen.
5. Maak geen ruzie met elkaar waar de kinderen bij zijn
6. Zorg voor een goede onderlinge communicatie als ouders
7. Het is heel belangrijk dat kinderen niet het gevoel hebben te moeten kiezen tussen hun ouders.
8. Spreek met respect over de andere ouder in het bijzijn van de kinderen
9. Communiceer niet via de kinderen, maar communiceer met elkaar
10. Maak duidelijke afspraken in het ouderschapsplan en wees een beetje flexibel.
Communiceren met kinderen bij een scheiding
Een scheiding heeft veel invloed op uw kinderen. Het is belangrijk dat uw kinderen weten dat ze op u en uw partner kunnen blijven rekenen. Zij moeten vooral niet het gevoel hebben dat zij alleen staan of machteloos zijn. Met uw kinderen blijven communiceren helpt daarbij.
Geef uw kinderen de ruimte om hun verhaal te doen, vragen te stellen en hun gevoelens te uiten. Het helpt als uw kinderen merken dat ze nog gewoon bij u en uw partner terecht kunnen, dat zij niet alleen staan, of tussen u beiden moeten kiezen. Extra aandachtspunten voor de communicatie zijn:
- Stel uw kinderen centraal. Bedenk dat zij niet om deze situatie hebben gevraagd. Laat ze merken dat u onvoorwaardelijk van ze houdt.
- Gun uw partner de rol als ouder. Hiermee gunt u uw kinderen beide ouders. De kinderen hebben u allebei nodig en zij mogen van u allebei houden
- De communicatie tussen u en uw partner is tijdens en na de scheiding anders. Eerst wisselde u waarschijnlijk elke dag informatie over de kinderen uit. Tijdens en na de scheiding gebeurt het communiceren niet meer automatisch
- Besef dat uw partner het ook moeilijk heeft. U en uw partner doorlopen allebei een eigen proces tijdens de scheiding. Ieder verwerkt een scheiding anders en in een eigen tempo